از ابتدایی ترین سوال هایی که هنگام خرید دستگیره برای ما ایجاد می شود این است که کدام جنس دستگیره ها استحکام و ماندگاری بالاتری دارد؟
از مواردی که در طول روز زیاد با آن سر و کار داریم دستگیرهای در می باشد که عموما از آلیاژ ساخت آن ها بی اطلاع هستیم. جنس آلیاژ دستگیره درهای چوبی ، کابینت ها ، درهای حیاطی و … اغلب عبارتند از :
– آلیاژ زاماک
– آلیاژ آلومینیوم
آلیاژ زاماک
دستگیره هایی با جنس زاماک به جهت کیفیت و مقاومت بالایی که دارند جزء پر فروش ترین دستگیره ها می باشند. عنصر اصلی آلیاژ زاماک روی است ، عنصرهای دیگر این آلیاژ عبارتند از آلومینیوم ، مس و منیزیم که البته آهن ، کادمیم ، قلع ، نیکل ، کرم و منگنز نیز در ساختار آن وجود دارد.
زاماک به عنوان سرب خشک در بازار به طور مرسوم مطرح می شود ، ولیکن این لفظ غلط است زیرا سرب و آهن نقطه ذوب پایین تری از روی دارند و در آن حل نمی شوند. عنصر آلومینیوم موجب افزایش استحکام نسبت به ضربه می شود و میزان این عنصر در آلیاژ زاماک در حدود ۴% می باشد.
مس در این آلیاژ دو اثر مهم ایجاد می نماید، افزایش استحکام کششی – خزشی – سختی و همچنین افزایش مقاومت به خوردگی. میزان مس موجود در آلیاژ زاماک چیزی در حدود ۱% است.
منیزیم سختی زاماک را افزایش می دهد ، موجب اکسیژن زدایی در مذاب می شود و نیز مقاومت به خوردگی را افزایش می دهد.
آهن ، کادمیم ، قلع ، نیکل ، کرم و منگنز نیز به میزان بسیار ناچیزی در آلیاژ وجود دارند.
آلیاژ آلومینیوم
دستگیره هایی که از جنس آلومینیوم تولید شده اند استحکام و کیفیت خوبی را دارا هستند ، بسیار سبک وزن بوده و ماندگاری خوبی هم دارند. تنها نکته مورد توجه در نوع آبکاری آن هاست که به زیبایی دستگیره های زاماک نیستند. آلومینیوم از جمله مواد اولیه تولیدی است که قابل بازیافت می باشد و اثرات زیست محیطی کم تری دارد.